Skip to main content
Teknik Bilgiler

Prekast Cephe GRC Beton Nedir?

Prekast cephe grc beton nedir?

Prekast cephe grc beton nedir? Sorusu prekast elemanlarının cephede uygulamasını açıklamak bakımından büyük önem taşıyan bir sorudur. Prekast diğer ismiyle gfrc (glassfibre reinforced concrete) dir. Alkali dayanımlı cam elyaf katkılı betondur. Fiber takviyeli beton (FTB) ya da cam elyaf takviyeli beton (CTB) isimleri de yaygın olarak kullanılmaktadır. Mukavim ve esnek betondur. İlaveten, kimyasallar eklenerek yapısı güçlenir. Alkali dayanımlı elyafın önceden hazırlanan beton harcının içine eklenmesi yada kalıba püskürtülmesi ile oluşur. GFRC beton elemanları cephede mekanik montaj ile yapılmaktadır.

 

Prekast grc nedir? İçeriğinde Neler Vardır?

Elastisiteyi ve bileşenler arasındaki bağı sağlayan alkali dayanımlı cam elyafı en önemli bileşendir. Bu noktada kritik kısım, alkali dayanımı olan elyafın %16,5 üzerinde zirkonyum içermesidir. Beton üretimi esnasında bünyesinde alkali üretir. Eğer, elyaf alkali dayanımlı değil ise, 28 günlük priz alma süresinde eriyip yok olur. Bu durum prekast grc beton elemanın hem donatısız kalmasına sebep olur. Ayrıca, içerisinde yüksek oranda boşluklara sebebiyet verir. İçerisinde boşluk olan beton çatlamaya ve kırılmaya meyilli olur. Bu sebeple GRC Fiberton uluslararası kalite standartları gereği %16,5 ve üzeri zirkonyum içeren elyaf kullanmaktadır. Prekast cephe beton, elyaf haricinde beyaz portland çimento, yüksek silis içerikli silis kumu ve sudan oluşmaktadır. Statik hesaplamalarla belirlenen ebat yada fiziksel dayanımlara göre akışkanlaştırıcı ve diğer kimyasal maddeler de kullanılabilmektedir.

 

Prekast cephe betonu nasıl üretilir?

Prekast cephe beton üretiminde iki yapım metodolojisi karşımıza çıkmaktadır. Bunlar; premix ve spray sistemlerdir. Her iki sistemde kullanılan bileşenler temelde aynıdır. Ancak, karışım elyaf ile oluşturulursa premix olarak adlandırılması gerekir. Kalıba püskürtülürken eklenirse spray olarak adlandırılması gerekir. Spray üretimin uygulanamadığı durumlarda premix yöntemi tercih edilir. Örneğin, çift kalıp kullanılması, içerisi dolu elemanların üretimi vs. Daha fazla bilgi için linke tıklayınız.

 

Prekast grc beton nedir? – Kullanılan Kalıp Çeşitleri Nelerdir?

Prekast cephe betonlarının üretiminde, kalıp türünün belirlenmesi çok önemlidir. Dolayısıyla, beton elemanların yüzeylerindeki dokulara, şekline, döküm sayısına göre kalıpların seçilmesi gerekir. Dekoratif beton elemanlarında silikon ya da kauçuk kalıp tercih edilmesi gerekir. Daha düz formlu prekast grc beton elemanlarında ise döküm sayısının fazla olması durumunda polyester kalıp kullanılır. Döküm sayısının az olması durumunda ise genellikle ahşap kalıplar tercih edilmektedir.

 

Prekast grc beton bağlantı türleri

Genellikle bağlantı türü olarak pedli (min 8mm dolu çelik) yada karkaslı (min 2,5 mm et kalınlığı olan kutu profil) tercih edilmektedir. Projenin bağlantı detayları, prekast grc beton elemana göre belirlenmesi gerekir. Ancak statik tahkiklere de bakmak gerekir. Ped adı verilen esnek çubuklar, deprem esnasında üzerine gelen yükü aktararak panelin planlandığı şekilde hareketine imkan verir. Duruma göre karkas yada sadece ped kullanımına karar vermek gerekir. Montaj zorluğu olan prekast grc beton elemanlarında çoklu pedleme yapılarak karkasız üretim yapılması gerekir. Karkaslı üretimlerde prekast grc beton elemanların ana taşıyıcıya mekanik bağlanabilmesi için ankraj ve bağlantı elemanları kullanılması gerekir. FİBERTON tüm prekast cephe(grc) beton elemanları ile ilgili hesaplamaları yapmakta olup, uluslararası standartlarda üretim yapmaktadır.