Skip to main content
Teknik Bilgiler

FTB (Fiber Takviyeli Beton)

FTB (Fiber Takviyeli Beton)

FTB, fiber takviyeli beton, yada diğer adıyla prekast, tanımını yapmak için öncelikle anlamını belirlemek gerekmektedir. Kalıpta oluşturulan ya da ön dökümlü anlamında kullanılmaktadır. Başka bir değişle, kalıp kullanılarak döküm yapılan tüm malzemeler prekast olarak ifade edilmektedir. Ancak, ülkemizde yaygın kullanım olarak prekast, beton cephe kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. Alkali dayanımlı cam elyafı , silis kumu, beyaz çimento ve kimyasal katlılar ile oluşturulur.

FTB (Fiber Takviyeli Beton) Ürünleri

GFRC (GRC) glassfibre reinforced concrete kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Dilimizde “cam elyaf takviyeli beton”, “fiber takviyeli beton”, “CTB” ve “FTB” olarak da kullanılmaktadır. UHPC ultra high performance concrete ise, “yüksek dayanımlı beton” olarak isimlendirilmektedir. Ayrıca GFRG  adı verilen alfa alçıdan üretilen elyaf katılı alçı da üretilmektedir. GFRP ise elyaf katkılı polyester malzemenin genel adıdır. Fiberton A.Ş. ürünlerini incelemek için linke tıklayabilirsiniz.

Cam Elyaf Takviyeli Beton Kullanım Alanları

Yapılarda kullanılan malzemelerin çeşitliliğinin artması, beraberinde tasarımsal konuları da beraberinde getirmiştir. Kalıpta üretilmesinden dolayı her şekilde üretilebilen prekast, tasarımcıların yaygın kullandığı ürün olmuştur. Dolayısıyla, yapıların dış cephelerinde kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında, dekoratif ürün olarak da üretilmektedir. Dekoratif cam elyaf takviyeli beton elemanlar (CTB) standart üretime göre daha kalın kesite sahiptir. Bu ise malzemenin ağırlığını arttırmaktadır. Statik hesaplamaların kalınlık göz önüne alınarak yapılması gerekmektedir.

Fiber takviyeli beton (FTB) içeriğindeki elyaf sayesinde betona esneklik ve beraberinde mukavemet getirmektedir. Bu sayede, farklı tasarımların hayata geçirilmesi mümkün olmaktadır. Beton panel üretimi esnasında daha büyük boyutlarda imkan sunmaktadır. Böylece, potansiyel ısı köprülerinin azaltılması ve su izolasyonunun performansının artmasına en büyük faydadır. Panel büyüklüklerinin belirlenmesinde lojistik imkanlar etkin rol oynamaktadır.  Bu sebeple genellikle bir kenarı max 2,5mt uzunluğunda olan paneller yükleme için elverişlidir. Kattan kata oluşturulan panellerde yükseklik genelde 3,2mt olduğu için genel kabülpanelin 8m2 yi aşmamasıdır.

Projelerimiz incelemek için linke tıklayabilirsiniz.

FTB (Fiber Takviyeli Beton) Cephe Avantajları

Zamanın önemi hepimizin malumudur. Ön dökümlü üretim yapılması, projenin ilerleyişinden bağımsız olmasını sağlar. Böylelikle proje kaba inşaat aşamasında iken üretimler yapılmaktadır. Kaba inşaatın bitimi ile montaj safhasına geçilmektedir. Ayrıca uzun ömürlüdür. 60 yılma yüzeyinden 1mm kayıp yaşanmaktadır. Tamir edilebilir ve boyanabilir. Farklı doku ve şekiller verilebilmektedir. Bakım gerektirmez. Doğa dostu, çevreci bir üründür. Yalıtımlı ya da yalıtımsız olarak üretilebilmektedir. Ayrıca, ses emici özelliği sayesinde otoban kenarlarında ses bariyeri olarak da kullanılmaktadır.

Peyzaj alanında da yoğun olarak kullanılmaktadır. Açık hava mobilyaları, ya da kent mobilyası olarak kullanılmaktadır. Oturma bankları da bu gruba dahildir. Ayrıca çiçeklik ve saksılar da FTB ‘den üretilmektedir. 15mm kalınlığı ve dayanıklı yapısı sayesinde yanal yüklere karşı mukavamet sağlamaktadır. Böylelikle, iç kısımlarında herhangi bir destek elemanı olmadan büyük hacimlerde saksılar yapılması mümkün olur.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]