Skip to main content
Teknik Bilgiler

GFRC-GRC Hakkında

Gfrc-Grc Beton Prekast (Glass Fibre Reinforced Concrete) hakkında

Gfrc-Grc Beton Prekast , açılımı “Glass Fibre Reinforced Concrete” “Cam Elyaf Takviyeli Beton” olan malzemedir.

Ülkemizde yaygın olarak “prekast” olarak adlandırılmakta olup, kelime anlamı olarak “ön dökümlü” ifade  edilmektedir.

Yapılarda beton içerisine çelik donatılar ile betonun dayanımının arttırılması sağlanır. Oysa, Gfrc-Grc Beton (prekast olarak da adlandırılmaktadır) yapı elemanlarında alkali dayanımlı cam elyaf kullanılmaktadır. Bu sayede betona esneklik ve mukavemet birlikte sağlanmaktadır.

Gfrc-Grc Beton Prekast Bileşenleri

Fiziksel özellikleri, içerisine eklenen kimyasal bileşenler ile arttırılmaktadır. GFRC/GRC (prekast), kullanım amacına göre en uygun şekilde formüllendirilmektedir. Bu sayede, statik hesaplamalar da yapılarak, diğer malzemeler ile uyumlu çalışması sağlanır. Temelde, 4 ana bileşene sahip olan GFRC /GRC (prekast), beyaz portland çimento, yüksek silis içerikli silis kumu, alkali dayanımı yüksek (%16,5 ve üzeri Zirkonyum içerikli) cam elyafı ve su ile üretilmektedir. Projede ihtiyaç duyulan fiziksel özelliklerin sağlanması için çeşitli akışkanlaştırıcılar ve kimyasal maddeler de kullanılmaktadır.

Üretim Yöntemi

İki temel üretim yöntemi mevcuttur. Bunlar, sprey (püskürtme) yöntemi ve premix (hazır karışım) metodolojileridir. Sprey sisteminde, hazırlanan beton harcı, püskürtme makinası vasıtası ile kalıba püskürtülmektedir. Bu işlemde,  özel püskürtme tabancaları kullanılmaktadır. İlk katmana buğu tabakası adı verilmektedir. Aslında, buğu tabakası ilk katman olup (3-4mm kalınlığında) malzemenin pürüzsüz yüzeyini oluşturur ve elyaf içermez. Buğu tabakasının üretiminden sonra ikinci aşamada sprey makinasına alkali dayanımlı (%16,5 üzeri zirkonyum içerikli) elyaf ilave edilerek karışımın püskürtülmesi sırasında özel kesici uçlarla elyafın kesilmesi ve karışım içerisine pulvarize edilmesi sağlanmaktadır.

Daha sonra rulo işlemi yapılarak beton içerisindeki boşlukların mümkün olduğunca giderilmesi sağlanır. GFRC /GRC beton yapı elemanına yapısal destek sağlayan elyafların beton içerindeki dağılımı, betonun mukavemeti açısında çok önemlidir. Bu sebeple, elyaflı harcın püskürtülmesi sırasında yatay taramalardan sonra rulolama, sonrasında ise dikey taramaların yapılması ve bu döngünün devam ettirilmesi çok önemlidir.

Sprey sisteminde üretim 10p ile 18p aralığında yapılmaktadır. Kalınlık 12-18 mm arasında değişmekte olup, ortalama kalınlık 15 mm hesaplarda kullanılmaktadır.

Premix sistem genel olarak fiziksel dayanımların ön plana çıkmadığı, beton elemanların kullanım amacının dekoratif unsur olarak tercih edildiği durumlarda kullanılmaktadır. Genelde, balustrad, payanda, güneş kırıcı benzeri beton elemanların yapımında kullanılmaktadır.

Gfrc-Grc Beton Prekast Elemanların Üretiminde Kullanılan Kalıp Türleri

Üretimi yapılacak elemanların türü, üretim süresi, şekli ve adedi baz alınarak kalıp tipi belirlenmektedir. Genellikle kullanılmakta olan kalıp türleri: ahşap, polyester ve silikon kalıplardır. Kalıp verimliliği göz önünde bulundurularak da seçimler yapıla bilinir. Üretim süresini kısaltmak adına kalıp adedi arttırılarak çözüme gidilmektedir.

Metal Bağlantılar

Geleneksel Gfrc Beton (prekast) üretiminde statik hesaplamalar ile beton elemanların stabil kalmasını sağlayacak karkas, ped adı verilen metal çubuklar ile beton yapı elemanına bağlanmaktadır. Genellikle, üretilecek malzemenin yapısına göre özel durumlarda sadece pedli üretim, yada beton malzemenin lokal olarak kalınlıkları arttırılarak malzemenin istenen formda kalması sağlanır.

Detaylı bilgi için linke tıklayarak satış ekibimizle irtibata geçebilirsiniz.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]